EN | NL
Local search for global leaders,
global search for local executives
We move
you forward
Forward leading:
always keep the end in mind
Exceptional good people
add more value
Exceptional people
create unique value
Leaders that stand out
from the crowd
 

Wie van de drie: wil de echte leider nu opstaan?

Een open brief aan alle bestuurders en leiders van ons land

 

‘Het jaar 2021 is bijna ten einde en we blikken terug op een jaar dat wederom in het teken stond van COVID-19. De vraag die we onszelf moeten stellen: Hebben we nou echt iets geleerd met elkaar? Ga in je auto zitten, rij de snelweg op en wat constateer je?

Mede gevoed door corona zijn diversiteit en inclusie thema’s die zeer actueel zijn. Maar hoe staat het er werkelijk voor als je gaat kijken binnen een bedrijf? De realiteit is dat onze overheid organisaties moet dwingen te veranderen. Om een voorbeeld te noemen: 30% van
de top van een organisatie moet bestaan uit vrouwen. Een dubieus signaal dat dit vanuit de overheid moet komen; de wil om te veranderen moet vanuit organisaties zelf komen. Als Consultive komen we regelmatig bestuurders tegen die aangeven geen vrouwen te kunnen vinden. Hoezo niet? Als je die uitspraak durft te doen waar al je boardleden bijzitten, dan moet je serieus gaan nadenken hoor. Een ding is zeker, deze bestuurder zit zeker niet bij ‘wie van de drie’.

Aan alle bestuurders en leiders zou ik het volgende willen meegeven: Als je straks bij je kerstboom zit met een goed glas wijn, kijk dan eens achterom en doe aan zelfreflectie. Stel jezelf de volgende vraag: Wat heb ik geleerd het afgelopen CORONA jaar?

‘Als Consultive komen we regelmatig
bestuurders tegen die aangeven geen
vrouwen te kunnen vinden. Hoezo
niet? Als je die uitspraak durft te doen
waar al je boardleden bijzitten, dan
moet je serieus gaan nadenken hoor.’

Zelfreflectie als bestuurder en als mens is namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden en dat zou bewuster kunnen plaatsvinden. Daag jezelf uit en stel de volgende vragen: wat is mijn functie binnen het bedrijf ook alweer? Wat heeft mijn bedrijf voor een functie in de
wereld? Gaan we als bedrijf voor ontwikkeling en persoonlijke groei van mensen? Willen we groeien langs de as van maatschappelijk nut, de as van duurzaamheid en de as van kwaliteit? Wat is ook alweer onze core purpose, waarom zijn we begonnen met dit bedrijf? Als je echt het verschil wilt maken als leider, hoe ga je dat dan aanpakken? Goede leiders stellen zichzelf deze vragen, kennen momenten van zelfreflectie en vragen zich dagelijks af of ze de goede dingen voor zichzelf hebben gedaan.

Kijk eens goed naar de boardroom, dit zou een afspiegeling moeten zijn van de samenleving. Als je alleen maar witte, grijze mannen in je kantoor hebt, dan ga je de wedstrijd verliezen. Als je met je armen over elkaar blijft zitten, nee, dan haal je inderdaad geen vrouwen
binnen. Als je deze mindshift als bestuurder niet hebt gemaakt, wat heb je dan geleerd in 2021? Je moet jezelf elke dag uitdagen, niet alleen voor jezelf maar ook voor je gezin en voor je bedrijf. Als je dat niet durft te doen dan zit ook jij niet bij ‘wie van de drie’.

Deze andere kijk op jezelf en de wereld vraagt om leiders met andere competenties en vaardigheden dan twintig jaar geleden werd gevraagd. En het is al lang geen keuze meer: leiders zullen wel moeten. De nieuwe generatie maakt een andere afweging bij de keuze voor het bedrijf waar ze voor willen werken. Ze kijken simpelweg anders naar de wereld. Duurzaamheid, diversiteit en inclusie zijn belangrijk. Je moet als leider durven om extreem menselijk te zijn. Te snappen wat er in de wereld gebeurt, je kwetsbaar opstellen en keuzes durven nemen. Je moet bereid zijn om jezelf opnieuw uit te vinden. Sociale en emotionele intelligentie zijn randvoorwaardelijk, spirituele intelligentie komt daar nog bij.

‘Je moet als leider durven om extreem
menselijk te zijn. Te snappen wat er
in de wereld gebeurt, je kwetsbaar
opstellen en keuzes durven nemen. Je
moet bereid zijn om jezelf opnieuw
uit te vinden.’

Ik kom zoveel leiders tegen die het anders willen of in between jobs zitten. Als je dan vraagt wat ze willen of wat hun plan is dan blijft het regelmatig stil. Dat zijn mensen met topfuncties. Het probleem is dat ze niet uit het stramien kunnen komen; het is vertrouwd. Ze weten niet wat de toekomst brengt en willen hun status niet verliezen of weten niet wat ze met hun tijd moeten doen. We leven ook in een cultuur van controle: als we het niet zien dan gaat het fout. Werk je nog steeds met een prikklok of zeg je tegen je mensen, doe maar? Waarom zeg je niet tegen je werknemers: je mág vanuit huis werken. Neem als leider het besluit om andere sociale systemen in te richten. Stap af van die hiërarchische structuur binnen je organisatie. Heb het lef om jonge mensen in je boardroom uit te nodigen en te vragen: wat verwachten jullie van leiderschap? Nou, ik kan je vertellen, dit is zeer inspirerend!

Wat deze crisis ons heeft geleerd is om veel los te laten en opnieuw te beginnen. Letterlijk terug naar de tekentafel en jezelf en je bedrijf gereed maken voor de toekomst. Er gaat namelijk nog zoveel veranderen. Straks solliciteer je namelijk niet meer op een baan maar op
een opdracht. Je smartphone leest jouw competenties en vaardigheden uit en screent vervolgens welke bedrijven en opdrachten bij je passen op basis van waar jij goed in bent. Het kan dus zijn dat je met meerdere mensen, van over de hele wereld, een bepaalde opdracht uitvoert. Is dit afgerond, dan word je betaald in crypto en ga je verder met een nieuwe opdracht. De vraag is, durf jij als leider zo te denken, het lege vel papier op tafel te leggen?

Stel, alles om je heen valt weg en je hebt alleen maar jezelf nog. Wat zou je dan doen? Waarom stap je nou iedere dag in de auto en rijd je naar je werk en sta je in de file? Waarom doe je dat? Ja, omdat de zon opkomt en omdat je een inkomen wilt hebben. Maar kijk eens verder dan dat. Mijn ervaring is dat er maar weinig mensen zijn die zichzelf die vraag regelmatig durven te stellen. Zonde, als je zo je leven voorbij wilt laten gaan. Stel je bent een jaar of 85 en je krijgt terug op je leven, heb je dan de dingen gedaan die je echt wilde doen? Praat er regelmatig over met je gezin, een vriend of coach. Het is belangrijk om met regelmaat deze belangrijke dingen te bespreken.

Om op mijn allereerste vraag terug te komen: Aan het eind van 2021 constateer ik dat we nog steeds elke dag in de file staan en dus niet zoveel hebben geleerd. Tegen alle leiders zou ik daarom willen zeggen: Laat 2022 het jaar van veranderingen worden. Corona heeft ons
op scherp gezet, nu is het tijd om die momenten te benutten om jezelf opnieuw uit te vinden. Dus pak dat glas wijn bij die kerstboom.

Proost en fijne feestdagen!’

Pim Kuit
Managing Partner Consultive

 

Bekijk hier de open brief